26 December 2012

Menziarahi sedara di Pillikula...


Argh.Geram! Penat-penat aku dah buat video segala bagai, YOUTUBE  gi blok audio lah pulak! Demm you YOutube! So, terima ajelah apa yang ada ek. tak larat dah nak pening pale edit-edit video lagik. Peh! Laen kali aku buat audio sendirik lah macam NIgahiga....

10am- Naik Bus 3A dari Bus stop Kankanady. 10 rupee sorang.

10.15 am- Tiba di Bus stop kat junction. Haruslah berjalan ke dalam untuk tiba ke pintu gerbang. Dalam 5 minit jalan kaki ea.

10.30 am. Semuanya dah tiba di Pintu Pellikula.

Harga tiket Masuk : 30 Rupee Dewasa. Kamera sebijik 25Rupee.

Sila masuk dengan hati. Selebihnya, depa semua bersabarlah tengok video ni semua ea.

Kalau nak jugak tengok meh tengok kat Facebook Album : Pillikula 2012.

Tak yah bawak air. Ade je jual kat dalam tu. Erm, pesana khidmat masyarakat. Sila bawa bateri lebih kalau nak tangkap gambar. Kawasan zoo ni besar. Huhuh. Satu lagi, janganlah hangpa semua datang lepas hujan yek. Kang habis sepatu mahal korang. Sini jalan merah aje ha.

Pakai baju seselesa mungkin. Beg tu, tok sah ler nak trendy bagai. Biar lah kodi sket. Bukan nyer nak jalan atas pentas catwalk. Adapun, jalan susur gajah aje untuk korang lalu. Bagi yang tak biasa jalan jauh-jauh, sila warming up dulu. Takut habis aje pusing satu round kaki masing-masing cramp!

Owh ya, jangan lupa enjoy your visit to the zoo!

Kami semua pulang tepat pukul 2petang dengan Bus 3A. Sempat jugaklah pekena air kelapa dan makan isi kelapa laut...Sodap aihhhh....Macam nata de koko!!!

Orait... Dah tiga hari aku edit video ni. Nak tido.

P/s: Esok nak gi kenduri kahwin tempe(Orang tempatan) Muslim. Hadiah dah balut. Baju dah basuh. Tinggal nak gosok.Kamera dah siap siaga dengan bateri. Jangan lupa juga tengok rumah baru kat Kuttar...







22 December 2012

Tinggallah dia seekor diri...



Menurut My wish list aku, Byu dah berniat nak memastikan agar ikan-ikan tidak akan mati lagi. Tetapi, alalngkah dukacitanya beta, kerajaan sungaidanlautiilusiku semakin tidak menjadi dek kematian ikan-ikan yang ku kasihi....isk3...

Huaaaa!


Perhatikan gelagat ikan yang nampak saja genit, tetapi punyai selera yang amat besar! Kawan dia senditri pun nak makan...! Cilakak punya kanibal!
Ikan emas ni punyalah takut kena gigit ngan iakn kecik tu. Sian dia, aku punyalah suspek yang dialah penjenayah kolar oren yang menghilangkan ikan-ikan dalam akuarium aku ni....HUhuuh,,rupanya aku silap,bukan salahmu wahai ikan emasku...

wahai ikan kanibal...

Kini sudah tiada maaf bagimu lagi...

Akan ku flush mu ke dalam lubang toilet putih itu.

Agar ikan emasku kekal hidup di situ....

Biarpun, ia hanya satu.

Yatim piatu.





Ta ta.

P/s:Ikan emas,ikan gapi, ikan laga dan ikan2 yang lain semua aku campurkan dalam satu akuarium. Yang paling cepat mati, ikan laga, kemudian ikan ikan gapi, last sekali ikan tropical albino tu. Naseb ni tuan tanah yang baik, selalu tengok-tengok rumah dalam air tu ada penghuni ke idok. Selamat lah ngko wahai ikan emas. Dah lepas ni tak nak bela ikan lain lagi...

21 December 2012

Dari jauh ku kirimkan lagu untukmu...

A dedication to people i cared and loved from far.....




蝴蝶眨几次眼睛
Hu die zha ji chi yan jing
How many times does a butterfly blink
才学会飞行
Cai xue hui fei xing
Before it learns to fly?
夜空洒满了星星
Ye kong sai man le xing xing
The sky is sprinkled over with countless stars
但几颗会落地
Dan ji ke hui luo di
But how many of it will touch the ground?
我飞行 当你坠落之际
Wo fei xing Dang ni zui luo zhi ji
Even when I got my wings and flew, you were filled with sadness
很靠近 还听见呼吸
Hen kao jing Hai ting jian hu xi
So close I can hear you breathe
对不起 我却没捉紧你
Dui bu qi Wo que mei zhuo jin ni
I'm sorry because i did not hold you tight

[Chorus]
你不知道我为什么离开你
Ni bu zhi dao wo wei shen me li kai ni
You don't know why I had to leave you
我坚持不能说放任你哭泣
Wo jian chi bu neng shuo fang ren ni ku qi
How could I ignore your every cry
你的泪滴想倾盆大雨 碎落满地
Ni de lei di xiang qing pen da yu Sui luo man di
All the while the downpour of your tears shattering the ground
在心里清晰
Zai xin li qing xi
So clearly pierced my heart
你不知道我为什么狠下心
Ni bu zhi dao wo wei shen me hen xia xin
You don't know why I had to keep away
盘旋在你看不见的高空里
Pan xuan zai ni kan bu jian de gao kong li
Circling in the sky above, just out of sight
多的是 你不知道的事
Duo de shi Ni bu zi dao de shi
So many are the things you never knew

蝴蝶眨几次眼睛
Hu die zha ji chi yan jing
How many times does a butterfly blink
才学会飞行
Cai xue hui fei xing
Before it learns to fly?
夜空洒满了星星
Ye kong sai man le xing xing
The sky is sprinkled over with countless stars
但几颗会落地
Dan ji ke hui luo di
But how many of it will touch the ground?
我飞行 当你坠落之际
Wo fei xing Dang ni zui luo zhi ji
Even when I got my wings and flew, you were filled with sadness
很靠近 还听见呼吸
Hen kao jing Hai ting jian hu xi
So close I can hear you breathe
对不起 我却没捉紧你
Dui bu qi Wo que mei zhuo jin ni
I'm sorry because i did not hold you tight

[Chorus]
你不知道我为什么离开你
Ni bu zhi dao wo wei shen me li kai ni
You don't know why I had to leave you
我坚持不能说放任你哭泣
Wo jian chi bu neng shuo fang ren ni ku qi
How could I ignore your every cry
你的泪滴想倾盆大雨 碎落满地
Ni de lei di xiang qing pen da yu Sui luo man di
All the while the downpour of your tears shattering the ground
在心里清晰
Zai xin li qing xi
So clearly pierced my heart
你不知道我为什么狠下心
Ni bu zhi dao wo wei shen me hen xia xin
You don't know why I had to keep away
盘旋在你看不见的高空里
Pan xuan zai ni kan bu jian de gao kong li
Circling in the sky above, just out of sight
多的是 你不知道的事
Duo de shi Ni bu zi dao de shi
So many are the things you never knew

我飞行 当你坠落之际
Wo fei xing Dang ni zui luo zhi ji
Even as I fly, you fall
噢噢~
o o

你不知道我为什么离开你
Ni bu zhi dao wo wei shen me li kai ni
You don't know why I had to leave you
我坚持不能说放任你哭泣
Wo jian chi bu neng shuo fang ren ni ku qi
How could I ignore your every cry
你的泪滴想倾盆大雨 碎落满地
Ni de lei di xiang qing pen da yu Sui luo man di
All the while the downpour of your tears shattering the ground
在心里清晰
Zai xin li qing xi
So clearly pierced my heart
你不知道我为什么狠下心
Ni bu zhi dao wo wei shen me hen xia xin
You don't know why I had to keep away
盘旋在你看不见的高空里
Pan xuan zai ni kan bu jian de gao kong li
Circling in the sky above, just out of sight
多的是 你不知道的事
Duo de shi Ni bu zi dao de shi
So many are the things you never knew

I hope that this song would be able to reach out to you....

19 December 2012

Tahniah!





Tahniah Maryam !

Ada orang tu dapat 7A...  Yang B tu tak kesah ler kan...

Janji maryam dah wat yang the bomm!

dapat jugak result PMR yang Best!





Domino?

Hmmmph, akak delivery je. HEheh....wish could be there n eat pizza with you!

huhu...

tahniah MAryam!!!!..




Jangan nak buat aksi bangga diri ea.








12 December 2012

07 December 2012

Kudaku Lari Gagah Berani

Lagu pasal anak ayam. Tapi apsal lah pegi stat dengan kuda? 

Eysh, aku nak citer pasal experience naik kuda lah sebenarnya.



Bila aku kira-kira agaknya baru dua-tiga kali aje pernah rasa naik kuda. Tu pun jalan-jalan orang pegang masa kecik2 lah. 

Tapi, kalau bab nak naik pegang sendiri tali tu asenyer takde owner kuda yang pernah bagi. Jadi, ni nak citer pengalaman naik kuda buat pertama kali lah ye. Aku dapat naik pegang dan handle sendiri kuda nak jalan cepat or slow. Hehe, 100 rupee untuk 200meter up and down jauhnya. Bolehlah kan? Bayar 6hengget untuk naik sendiri memang puas hati lah. Kalau dia ada orang pegang tali, pastu jalan slowmo aje memang ah tak syok brader!



Cara-cara menunggang kuda untuk first-timers!
Tegakkan badan, kepala-badan,punggung kena selari,beratkan badan ke arah belakang supaya tak jatuh. Loosekan tali tu kalau nak speed up, Tight for slow walk. Kalau nak ke kanan, bawak tali ke kanan and vice versa. The End!

Feel free and ride with the wind!


Hihi, bercakap pasal lagu Anak Ayam ni. Teringatlah jugak kenangan masa Sumbangsih kat STF. Puiiiihhh, malu ader, nak tergelak kah kah kah bila teringat lagu ni! Mane taknyer, bayangkan aku yang cool ini pergi lip-sync miming lagu Anak Ayam sorang-sorang kat pentas. Isk3... kesian kat aku mase form1 kena buat sorang-sorang sebab nak cukupkan kuota penyertaan daripada form aku. Kira wakil form untuk certain katergori lah, tapi dah tak ingat kategtori hape. Naseb baek skolah pompuan semua, so tak berape nak seganlah sangat.

Bila aku dah gila mike!
 Lagipun, maser tu aku bajet aku tak femes lagi kat skolah. Femes ngan F5 je lah sebab aku kena nyanyi 'Percayalah' lagu Dato Ct kat depan blok Tun Teja. Apa yang penting, bila dah naik hantu dan super excited, aku pun mulalah menari ala-ala rap gitu yo ow owh! Dan, yang paling meMALUkan diri aku sendiri bila aku buat cart-wheel.Ada ke B-Boy dance buat cartwheel? Ahaha! buek malu orang kampung aja! Dah ler pehakaki tembam cam peha ayam, buat cart-wheel kaki tu bukannyer naik betul2 pun!

Bila dah sedar, cakap kat dalam hati, "Alahhh....lantaklah. Janji aku sumbang sumting..."  Tamat je lagu, pergi belakang pentas, dah tau nak sorok muka kat mana. Walaupun malu tak terkata, bila aku dengar audience cheer aku dengan hepi, it's worth the time and energy. Sekurang-kurangnya, aku ada spirit of participation!


Alang-alang menyeluk pekasam, jom tengok lirik lagu ni sambil mengimbau kembali kenangan lalu...........

Too Phat
Anak Ayam lyrics

Verse 1 (Malique)
Now imma kick a lil' som'n som'n funky for the fellas
And all them phat ladies who been actin overzealous
That tell us that Whattadilly? was really the best one
And they could hardly wait to check out the next
So I bless 'em wit phat verse fatter than tractors
A kiddy kinda voice a contributary factor
On how i let my phat words affect the fat gurl
They start moonwalkin' backwards until they back hurts
Now check this is hella fancy you in a frenzy
And you and your frens be, jumpin' like chimpanzees
I know our fans be waitin' us back so bad
So Imma kickin' a track and let you lay back and check
This easy playa, song you bump to on your cd player
Tiggedy tellin' all the sleazy,cheesy haters see ya later
Gimme the piece of paper with the funky ball point pen
Some people they ready to battle but to busy to make an
Appointment
Oink oink man just take a look at that biggy that wanna be
Tupac
He hittin' me upthe rooftop cause my group is too hot
Your crew not, some fool said that my music is abusive
Just like a two fists of Len Lewis when he too
Pissed
You boo'd this but you think that my coo' ish amuses
Your two sisters dig my voice drip woo juices
0,1,2-0,1,2 is how we do
We make the crowd they rowdy rowdy hooooo

CHORUS
Woo-oo-oh Malique and Joe are gettin'
Out of the radioo-oo-oh
Blastin' thru your fat momma's stereoo-oo-oh
Don't wake up your neigbourso you gotta keep it
Low-oo-oh,woo-oo-oh,woo-oo-oh
To all the playez in the club (freak freak to the beat)
All the honeys show me love (freak freak to the beat)
Everybody throw it up (freak freak to the beat)
(freak freak to the beat)

Verse 2(Joe Flizzow)
Biggedy back up in the b'nez again ya dream womans
Dream man
The type that ain't gotta open doors and hold hands
To show love but i get down for sure love, ya know love
Neva hold off
On gracius boos,that unheard off
WORD ain't it never or ever occured
I be pullin' stunts they kinda crazy and absurd
Joe Flizzow, Malique clockin' boos in scoo's and herds
When I'm grabbin' microphones they grabbin' my shirt
We contemplating, sometimes we complicatin'
Amazin' phrasing got ya gazin tryina be chasin' the
Dragon
They call me Joe the dragon and I don't mean to brag on
But JZow got his hands on experience to make ya hunny
Go delirious
I'm serously silly so Whatthadilly? You got the beef with me
Really?
You gotta be jokin' don't try to provokin'
Joe and Malique we hot and we smoking

CHORUS

Verse 3(Malique)
Yeah yeah we ain't thru until we take you fools on a
Journey back to old skool
When it was all about love and brotherhood and
Everything was crazy cool
Check, we usta wear white Nike Air Force sneaks with the fly
Grey Nike Air sweaters
And at the little playground next to the school is where
Everybody got together
Check it out, we usta drink and chill out in the park, and
Freestylin' from top of the dome
Then everybody would party at Moomoo's crib because the
Mommy and daddy ain't at home
Check, see i been chillin', Joe be chillin'
Whole phat Family be chillin'
And still got it,love for thees
Suckers that's down with me!

CHORUS
[ Lyrics from: http://www.lyricsmode.com/lyrics/t/too_phat/anak_ayam.html ]




Habeh dah? Berbelit-belit lidah nak rap...pehhh. Kena belajar rap dari G.Dragon or TOP. Mane tau boleh rap nota medik lak lepas nih....Teheee!!!





p/s: Owh, nak citer siket pasai tarian kuda Gangnam style KPOp tu yer. Google sendiri yerk. Tapi yang gua tau pasal lagu ni nak menyindirlah golongan kayarayahartadunia kat Gangnam tu. Dasat sungguih larr citer tu. Ada orang forward kat FB. 

Adekku....


05 December 2012

Tips penjagaan muka


Dear adek-adek,akak-akak,makcik-makcik,nenek-nenek, Ni nak nak kongsi pula ilmu penjagaan kulit muka.Tapi, yang ni khusus untuk di buat secara mingguan. 

Bak kata orang putih, buat facial lah. Tapi, yang ni khusus untuk sape-sape yang nak buat facial kat rumah. Mane tau takde idea nak buat apa malam raya dengan adek-adek dan sepupu pompuan. Daripada carik kutu ramai-ramai, ada paedah jugak buat facial. Ahaha, gelak ea. Heleh, macam dia tak pernah ada kutu. Ooops, isu sensitip nih! Dah dah, gi cari ubat kutu sana.Kalau tak, upah kera sekor makan pisang dua biji bagi sejam cari kutu. Okayhlah tu, beruk tu tak boleh kata kita zalim atau buat laporan kat Majlis Buruh. Bersyukur lah wahai kera ea...

1.Bersihkan muka dengan pencuci muka. Apa-apa jenama pun boleh.Pastu, pakai scrub. Gosokkan selama 30 saat.Lama-lama nanti tercabut pulak. Biarkan scrub tu dalam 1 minit. Sambil-sambil tu, beruslah kaki ke,berus gigi ke,masukkan baju dalam mesin basuh ke.



2. Tuam muka dengan tuala panas. Rendam dalam air didihan beras bercampur  teh.Jaga-jaga ea, takut melecur pulak.





3. Hampas teh tu, kemudiannya di gaul bersama dengan tepung beras atau tepung jagung untuk sapuan masker.Kalau nak senang, gunakan masker sedia ada. Boleh je tambah sekali nanti. Kalau takpun, gosok muka dengan hampas daun teh. Tumpukan kat area yang banyak whitehead terutamanya kat hidung.



Pinjam gambar orang sat.

4.Kalau tak boleh je guna telur, kulit kayu manis dan madu. Huish, tapi awas! Sebab serbuk kulit kayu manis ni boleh menyebabkan pedih dan kulit muka jadi merah! Sabar lah sikit ye. Yang ni berkesan sungguh lah kalau nak hilangkan bekas parut jerawat nasi aka whitehead.Jerawat batu...Hamba tak de pengalaman lah.....Sowyy..Tak tahu nak komen. Tapi, ada kawan kata memang berkesan jugak untuk jerawat batu. Kalau kulit biasa pun pedih merah-merah, yang ada luka jerawat batu mestilah berganda-ganda sakit kan? Sabar ye kawan-kawan....















5.Kalau tak guna je face mask yang dah siap.Tinggal sapu dan biarkan selama1-2 jam mengikut tahap keperluan anda.



Sangat best. Kalau sengkek sangat, ngko pergilah terjun kat paya bakau.Kat sana banyak lumpur. Jangan sesat cari telur ikan tembakul sudah. Kang ada yang kempunan gi  masuk batu telangkup.

Yang ni pedih siket kalau pakai.
6.Sambil-sambil tu, mata pun nak kena jaga juga. Resipi macam biasa,  guna timun. Kalau ada kapas, blender timun dan rendamkan kapas dalam kisaran tadi.Nak letak dalam peti sejuk pun ok. Boleh buat supply banyak-banyak. Amek sekeping dua letak kat mata. Rehatkan mata selama mana face mask anda tak kering.



Kalau tak larat nak buat, guna je yang dah siap. teknologi canggih, semua senang. Tinggal beli dan guna. Shisho eye serum Body Shop shop ni erm, bolehlah tahan nak KURANGkan sembap mata. Nak buat ganer, takde yang sempurna. Nak betul-betul tak ada mata panda, sila guna concealer. The ENd.





Nah, ni nak promote siket minah ni. Nama dia Michel Phan. Vlog dia yang lama memang penug lah dengan beauty tips. Tengoklah kalau berkesempatan...